zolderisolatieAls je je dak niet isoleert, kan dat veel problemen opleveren. Dit komt doordat je huis via kleine gaatjes in het dak veel warmte verliest. Om deze warmte weer terug te krijgen, moet je meer stoken, waardoor je meer gas verbruikt. Je CV zal tussendoor veel meer aanspringen om het hele huis te kunnen verwarmen. Dit betekent dat er meer Co2 wordt uitgestoten, het milieu dus meer wordt belast, én dat je energierekening omhoog schiet. Het isoleren van je dak kan dus veel voordelen opleveren, maar er zitten ook nadelen aan. Zo moet eerst de binnenkant van het dak weg worden gehaald voordat de isolatie aan kan vangen, en brengt de verbouwing een hoop zooi met zich mee.. De verbouwing neemt echter vaak niet meer dan een dag in beslag.

*Tip:

→ Wat kost dakisolatie voor jou? Vul het formulier in en ontvang vrijblijvend tot 6 offertes van diverse lokale isolatiespecialisten.

Prijsopbouw

prijsopbouw-dakisolatie

De kosten van dakisolatie

De kosten van dakisolatie variëren. Allereerst ligt dit aan het feit dat je het heft in eigen handen kunt nemen. Als je zelf je dak gaat isoleren, zijn de kosten natuurlijk later, maar loop je ook meer risico’s. Bovendien is het een boel werk dat je niet moet onderschatten.
In onderstaande tabel wordt een schatting gegeven van de verschillende prijzen die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie. Deze prijzen gelden voor een gemiddelde woning waarin één gezin woont met de volgende kenmerken: het dakoppervlak bedraagt 76 m2, het zoldervloeroppervlak bedraagt 52 m en er is een hr-combiketel aanwezig. Daarnaast bedraagt de gemiddelde temperatuur (gemeten over de dag en de nacht) zestien graden bij een verwarmde zolder en twaalf graden bij een onverwarmde zolder. De gasprijs bedraagt zesenzestig cent per m3.

De prijs van dakisolatie

De prijs is afhankelijk van het soort isolatie dat je gebruikt, zoals te zien valt in de tabel. Ook wordt in de tabel weergegeven hoeveel je ongeveer per jaar gaat besparen als je kiest voor het isoleren van je dak. De soort isolatie gaat uit van Rd =2,5. Bij het isoleren van een schuin dak en een onverwarmde zolder valt te denken aan een zolder die door het gezin gebruikt wordt als een soort opbergruimte. Daarom wordt in dat geval het isolatiemateriaal zonder afwerking aangebracht. Als je een plat dak hebt, kost het gemiddeld zestig euro per vierkante meter om het dak te laten isoleren.

De isolatiewaarde in Rd

De isolatiewaarde bepaalt hoe goed een materiaal uiteindelijk isoleert en de warmte tegenhoudt. Deze waarde wordt ook wel warmteweerstand genoemd en wordt weergegeven met de letters Rd. Hierbij geldt dat hoe hoger de warmteweerstand is, hoe beter je huis is geïsoleerd. In de tabel wordt van Rd = 2,5 uitgegaan.

Soort isolatie Kosten bij uitbesteden Kosten bij doe-het-zelf Besparing per jaar
Isolatie schuin dak (onverwarmde zolder) 1400-1500 euro 400-500 euro Rond de 600 m3 gas: 400-500 euro
Isolatie schuin dak (verwarmde zolder) 4000-5000 euro 800-900 euro Rond de 1000 m3 gas: 600-700 euro
Isolatie zoldervloer (onverwarmde zolder) 1000-1500 euro 300-400 euro Rond de 750 m3 gas: 450-500 euro 

Andere variabelen die de prijs beïnvloeden

De prijs van de dakisolatie hangt echter ook af van het gekozen isolatiemateriaal en het rendement dat je uiteindelijk zal ontvangen. Wat betreft het materiaal het volgende. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor glaswol – je bent dan waarschijnlijk zo’n tien euro per vierkante meter kwijt (subsidies en het verlaagde btw-tarief zijn al bij deze prijs inbegrepen). Je kunt echter ook kiezen voor isolatieplaten. Deze platen zijn iets duurder dan glaswol: je zult waarschijnlijk zo’n twaalf euro per vierkante meter kwijt zijn. Daarnaast hangt het rendement van je investering af van de oppervlakte van je dak. Hierbij geldt dat hoe groter het oppervlakte is, hoe meer warmte je verliest als er níet geïsoleerd wordt. Daarom bespaar je meer op je energierekening als je een groter dakoppervlak hebt, en kan het ook zorgen voor waardevermeerdering van je huis.

De verschillende mogelijkheden

Daken zijn er in alle soorten en maten. We geven hier een paar voorbeelden die van toepassing kunnen zijn op jouw situatie. Allereerst is er de mogelijkheid dat je een nieuw huis hebt gekocht, of net een nieuwe aanbouw hebt geregeld. Als het nieuwe dak een hellingshoek van vijftien graden of meer heeft, kun je het beste kiezen voor geïsoleerde elementen die kant-en-klaar zijn. Op de buitenkant van het dak komt dan dakbedekkingsmateriaal. Dit zijn vaak dakpannen op panlatten. Als je nieuwe huis een plat dak heeft, kan je het beste de bovenkant isoleren met drukvaste isolatieplaten, die waterdicht worden afgewerkt. Daarnaast is het mogelijk dat je een bestaand schuin dak wilt laten isoleren. Je hebt hierbij drie opties: isolatie materiaal aanbrengen aan de buitenkant, isolatie aan de binnenkant van het dak of de zoldervloer of het plafond isoleren.
Als laatste bestaat er de mogelijkheid dat je al een huis hebt, maar met een plat dak. De beste optie die je dan hebt, is het isolatiemateriaal aan de bovenkant van het dak te laten aanbrengen. Dit wordt tevens waterdicht afgewerkt.

Een paar tips

Tot slot een paar tips voordat je begint aan het isoleren van je dak.

  1. Als je zelf de handen uit de mouwen wilt steken, kan dat het beste als je een houten dakbeschot hebt zonder dakleer of folie. Als er echter wel folie of dakleer zit, is het handig er toch een deskundige bij te halen. De dakbedekking moet namelijk wel damp-open zijn: als dit niet het geval is, kan bij onjuist isoleren dakrot ontstaan.
  2.  Dakrot kan voorkomen worden door dampremmende lagen aan te brengen. Hiermee komen ook vochtproblemen nauwelijks meer voor.
  3.  Als je een plat dak hebt, is het handig om deze aan de bovenkant te laten isoleren. We zeggen laten, want gezien het ingewikkelde karakter hiervan is het niet verstandig dit zelf te doen.
  4. Bij dakisolatie heeft het de voorkeur om voor mechanische bevestiging te kiezen, in plaats van isolatiematerialen vast te lijmen of te spuiten. Materiaal dat op deze manier is aangebracht, is namelijk later heel moeilijk te scheiden of her te gebruiken.
  5. Een groen dak levert veel op voor het milieu, maar isoleert nog onvoldoende. Het is dus noodzaak om ook een groen dak te laten isoleren.
  6. We zeiden al; een dak isoleren geeft behoorlijk wat zooi. Je zou natuurlijk kunnen overwegen om dakisolatie toe te passen wanneer je overgaat op het plaatsen van een dakkapel. In dat geval zijn er toch al werkzaamheden aan je dak. Wanneer je opziet tegen de troep die het plaatsen van dakisolatie geeft is het een goed idee om je dak tegelijk te (laten) isoleren. Je kan het zelf doen of het door de aannemer als meerkosten op de factuur laten plaatsen. Deze meerkosten zullen altijd nog minder bedragen dan wanneer je er apart een aannemer voor laat komen.