dak-isolerenHet isoleren van je dak is een investering die zich op een gegeven moment gaat terugbetalen. Je kunt dit rendement vergelijken met een rente van ongeveer negen procent. Door het verminderde warmteverlies, wordt er aanzienlijk minder energie verbruikt. Gemiddeld gezien bespaar je per jaar vijfhonderd euro, maar afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en oppervlakte van je dak kan dit ook meer zijn. Hoe groter het oppervlakte van je geïsoleerde dak namelijk is, hoe minder warmte je verliest ten opzichte van de situatie zónder isolatie. Omdat het aanbrengen van dakisolatie relatief goedkoop is, en de energieprijzen juist bijzonder hoog, kun je je investering snel terugverdienen. Bij een normaal dak bedraagt deze terugverdientijd gemiddeld tussen de drie en vijf jaar. Vergeleken met andere vormen van isolatie is dit erg laag. Vooral voor woningeigenaren is het isoleren van het dak erg interessant en populair, aangezien het isoleren van je huis zorgt voor waardevermeerdering. Onthoud wel dat alleen het isoleren van je dak een leuk rendement oplevert, maar het komt het beste uit de verf wanneer je de isolatie van je dak combineert met isolatie van bijvoorbeeld de gevel en de vloer. We spraken nu natuurlijk over het terugverdienen van je investering in isolerende maatregelen, maar je mag ook vooruit kijken. Je energie rekening zal aanzienlijk lager worden wanneer je minder hoeft te stoken. Je aantal kubieke meters gas wat je bespaart loopt namelijk ook flink op. Een gemiddelde woning heeft immers 74m2 dak oppervlak. De besparing op je gasrekening is gemiddeld 8,5m3 per vierkante meter dakoppervlak. Je bespaart dus gemiddeld 629 m3 op je gasrekening. En dat ieder jaar weer.

De waarde van je rendement

Je rendement hangt vooral af van het soort isolatie dat je hebt gebruikt en het kostenplaatje wat daaraan hing. De diverse methodes van dakisolatie hebben ieder hun eigen RC waarde. RC waarde staat voor de isolatiewaarde. In het geval van de R waarde gaat het om het warmte isolerend vermogen van een materiaal. Het gaat om de isolerende werking  van de isolatie van een  dak, een vloer, muren of ramen. Onderzoek heeft bewezen dat je het beste uit bent met isolatiemateriaal met een hogere RC waarde. Met de RC waarde wordt ook de R waarde van een constructie weergegeven. Dat kan een spouwmuur zijn, maar ook een vloer, dubbel glas of een dak.

Wanneer je een RC waarde hebt van 5 ben je beter uit dan met een RC waarde van 4. Een RC waarde van 6 nemen klinkt dan als de meest logische oplossing, maar dan is het rendement juist weer minder hoog aangezien het totale kostenplaatje dan behoorlijk is gestegen. Het beste is om een adviseur van een isolatie bedrijf om advies te vragen. Hij zal je precies kunnen vertellen wat in jouw geval de beste isolatie oplossing voor je huis is. Hij kan aangeven welke RC waarde het beste is om het hoogste rendement uit de dakisolatie te halen.