Dakisolatie nodig? Vergelijk en bespaar!

Verschillende manieren om je dak te isoleren.

Bij het isoleren van je dak is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goed gesloten dampscherm aanwezig is. Dit dampscherm voorkomt dat er vocht in de isolatie terechtkomt, hetgeen leidt tot een verminderde werking en geurhinder.

Glaswol

Glaswol is één van de bekendste materialen om je dak te isoleren. Glaswol wordt geleverd in verschillende diktes en is verkrijgbaar als platen of als flensdekens.

Glaswol heeft als voordelen dat het goedkoop is en makkelijk zelf te plaatsen is. Glaswol is ook een brandveilig materiaal dat goed bestand is tegen ongedierte. Nadelen zijn daarentegen dat glaswol vrij veel plaats inneemt. Bij de plaatsing komen er ook kleine microvezels vrij die kunnen zorgen voor een irritatie van de ogen, de luchtwegen en de huid.

Rotswol

Rotswol is vooral bekend van de platen die geproduceerd worden door Rockwool. Rotswol is vergelijkbaar met glaswol, maar heeft een veel hogere densiteit. Hierdoor heeft het materiaal een betere geluidsisolerende werking.

Rotswol is iets duurder dan glaswol. Rotswol behoudt wel steeds zijn isolerende werking, daar waar andere materialen na verloop van jaren hun isolerende werking zien achteruitgaan. Rotswol is ook een dampopen materiaal. Dit houdt in dat vocht vrij kan circuleren en verdampen zonder vochtproblemen te krijgen. Een dampscherm is dus niet nodig bij rotswol. Het is makkelijk te plaatsen, maar bij de plaatsing is er ook kans op irritatie. Rotswol is ook niet zo goed bestand tegen ongedierte.

Isolatiepanelen

Isolatiepanelen zijn ideaal wanneer de ruimte onder het dak optimaal moet worden benut. Ze zijn zeer makkelijk te plaatsen en het dampscherm is eenvoudig af te sluiten door het plakken van aluminiumtape op de naden. De panelen zijn vaak aan beide kanten afgewerkt met een folie waardoor een onderdak niet nodig is.

De panelen zijn wel wat duurder, maar heel makkelijk te plaatsen. Na de plaatsing heb je ook meteen een mooi afgewerkt resultaat.

Spuitisolatie met bijvoorbeeld PUR-schuim

Spuitisolatie is veruit de makkelijkst te plaatsen dakisolatie. Er wordt een substantie gespoten die bestaat uit twee componenten. Wanneer deze componenten met mekaar in contact komen, vormt er schuim dat uitzet. Hierdoor wordt het kleinste kiertje waar je anders nooit zou bij kunnen, dichtgemaakt. Hierdoor ontstaat een perfecte isolatie.

Spuitisolatie is relatief duur en is werk voor professionals. De perfecte isolatie weegt echter niet op tegen de iets duurdere prijs, waardoor de toepassing van spuitisolatie zeker als beste manier om je dak te isoleren, valt aan te bevelen.

Related Posts

About The Author

Add Comment