Dakisolatie nodig? Vergelijk en bespaar!

Waarom je dak isoleren?

Regelmatig bij het openslaan van de krant stuiten we op nieuwsberichten over nieuwe duurzame energie, gevolgen van het broeikaseffect, stijgende energieprijzen enzovoort. Het milieu speelt een steeds belangrijker rol in ons leven. Zo horen we ook veel over energiezuinige auto’s en milieuvriendelijke huizen. En laat dit laatste kopje nou van toepassing zijn op dit artikel. Want een milieuvriendelijk huis begint bij het isoleren van je dak!

Dakisolatie: wat houdt dit in?

Ken je het gegeven dat bij een mens de meeste warmte via het hoofd verloren gaat? Zo kun je het ook bekijken bij een huis. Zo verliest een gemiddelde woning al zo’n dertig procent van zijn warmte via het bovenste deel van het huis. Gelukkig hebben we daar wat op gevonden, namelijk dakisolatie.

warmteverlies-in-doorsnee-woning-300x249

Door middel van dakisolatie verliest je huis een stuk minder warmte en bespaar je tevens op de hoge stookkosten.

Bij dakisolatie wordt de isolatie tegen het dak van het desbetreffende huis geplaatst. Er zijn drie verschillende manieren om een dakisolatie te bewerkstelligen. Hieronder een beknopt overzicht:

  • 1. De eerste en meest gangbare manier om een dak te isoleren is met isolatiedekens. Deze zijn gemaakt van glas- of steenwol. De isolatiedekens worden aan de binnenzijde van het schuine dak bevestigd.
  • 2. Een andere optie is het bevestigen van isolatieplaten tegen het dak. Deze platen zijn gemaakt van niet flexibel materiaal zoals eps, xps, pur of pir. Omdat de platen vaak niet passen, moeten ze op maat worden gezaagd.
  • 3. De laatste manier van isoleren is tevens de minst gebruikte, namelijk het isoleren met isolatievlokken. Hiervoor moet wel ruimte zijn om de gewenste vlokken in te spuiten.

Isoleren beloond!
Huidige trends zoals energiezuinig en milieuvriendelijkheid worden beloond; terwijl energie-onvriendelijkheid wordt bestraft. Door het dak op de juiste manier te isoleren, is beloning al snel op zijn plaats. Zo bespaar je al zeker 500 euro aan stookkosten per jaar. Wie wil dat nou niet? Bovendien is een goed geïsoleerd huis warmer en daardoor ook een comfortabele plek om te leven.

Kosten dakisolatie
Een dakisolatie hoeft niet veel te kosten. Wat wel van belang is dat je een berekening laat maken door een specialist. Deze houdt rekening met de volgende factoren:

  • 1. Welke ruimte kan er benut worden?
  • 2. Wat is de hoogte van de gewenste isolatiewaarde?
  • 3. Wat is de moeilijkheidsgraad om de isolatie te plaatsen?

Deze drie componenten vormen uiteindelijk de prijs. Gemiddeld kost een dakisolatie van een woning rond de 70m2 tussen de €1000 en €4500. De aanschafprijs is hoog; echter weegt dit niet op tegen de voordelen op lange termijn.

Related Posts

About The Author

Add Comment