Dakisolatie nodig? Vergelijk en bespaar!

Zelf je dak isoleren

Een isolatie van het dak bespaart je een hoop op de energierekening. Warmte stijgt namelijk en als je dak geïsoleerd is kan het niet ontsnappen en blijft de warmte in de woning hangen. Met een geïsoleerd hellend dak op een onverwarmde zolder kan het je al 30% per jaar besparen op energie.

Een verstandige investering dus, je bespaart er niet alleen flink mee op de energierekening, maar je woning stijgt ook in waarde en het biedt meer comfort. Zeker als je zelf je dak isoleert vallen de kosten nog lager uit.

Eerst wat handige tips voor dat je begint met isoleren

  • Bekijk eerst om wat voor soort dak het gaat. Een hellend dak heeft een andere isolatie nodig dan een plat dak.
  • Een plat dak isoleer je het beste aan de buitenkant. Als je het aan de onderkant isoleert is de kans groot dat het hout gaat rotten doordat er condens ontstaat op het koude dakbeschot. In uitzonderlijke gevallen kun je het aan de binnenkant isoleren.
  • Een hellend dak kan aan de binnenkant geïsoleerd worden. Voorwaarde hiervoor is dat er aan de buitenkant onder de pannen geen dampremmende folie of asfaltpapier zit. In dat geval kan alleen de buitenzijde geïsoleerd worden.
  • Als je isolatiemateriaal hebt aangeschaft zonder aluminiumlaag dan kun je er het beste nog waterdampdichte plastic folie op aanbrengen. Deze folie voorkomt dat er waterdamp in de constructie komt. Het moet nauwkeurig worden aangebracht, want kleine openingen/beschadigingen laten al waterdamp door. Folie moet aan de warme zijde aangebracht worden.

Hellend dak isoleren

Een hellend dak kun je zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant isoleren met onder andere EPS platen, glaswol of isolatiefolie. EPS platen worden ook wel piepschuim genoemd, het is goedkoop, licht en goed isolatiemateriaal. Glaswol is een brandveilig en geluiddempend materiaal. Het is goed op maat te snijden en makkelijk te verwerken. Isolatiefolie is zeer dun materiaal. Het werkt het beste om het als dampremmend materiaal toe te passen in combinatie met dikkere isolatiematerialen.

De buitenkant van een hellend dak kan ook geïsoleerd worden met hardschuim platen. Hardschuimplaten zijn duurder dan piepschuim, maar hebben ook een hogere isolatiewaarde.

Plat dak isoleren

Het beste isolatiemateriaal voor een plat dak is dun en licht. Hardschuim met een waterdichte laag is goed geschikt. Bij voorkeur gaat isolatie van een plat dak uit naar de buitenzijde, maar in sommige gevallen kan het ook aan de binnenkant. Hiervoor kan je dan het beste minerale wol gebruiken.

Related Posts

About The Author

Add Comment