Je koophuis is een waardevol bezit. Je wil dan ook iedere vierkante meter van je huis kunnen gebruiken. Niet voor iedereen is dat even gemakkelijk. De etage waar je het minste mee doet maar die de meeste mogelijkheden biedt voor jou om activiteiten in uit te voeren is de zolder. De zolder is de plek waar je gewoonlijk oude spullen in opslaat. Met een beetje geluk staat je wasmachine er maar dan heb je het ook wel gehad. De reden waarom je er het liefste niet komt is omdat de zolder onverwarmd is. Het is er onaantrekkelijk en koud. Als jij volop wil genieten van je koophuis is het dan ook een goed idee om je zolder te isoleren.

Hoe hoog zijn de kosten van zolderisolatie

Als jij je zolder voor meer doeleinden wil gaan gebruiken dan alleen de opslag van oude spullen zal je er allereerst voor moeten zorgen dat je zolder behaaglijk warm aanvoelt. De warmte van je huis trekt altijd al naar boven maar je zal merken dat die niet blijft hangen. De reden hiervan is de constructie van je dak. Het dak van je huis zal niet altijd geïsoleerd zijn. Een niet geïsoleerd dak is de plek waar de warmte jouw huis verlaat.

Het is dan ook om meerdere redenen dat mensen besluiten om hun dak te laten isoleren. Je wil immers je huis volledig gebruiken en daarnaast wil je ook minder kwijt zijn aan je stookkosten. Als jij je zolder geschikt wil maken voor intensiever gebruik zal je aan de slag moeten gaan. Je moet gaan werken aan de afwerking van je zolder. Alleen steunbalken en eventueel de aanblik op je onderdak is niet echt heel aantrekkelijk. Je zal dan ook gipsplaten moeten gaan aanbrengen om de ruimtes tussen je steunbalken aantrekkelijk te maken. Als je daarmee aan de slag gaat kan je net zo goed gelijk zolderisolatie (laten) aanbrengen.
Jij wil natuurlijk weten hoeveel je kwijt zal zijn aan zolderisolatie. We hebben dat voor je opgezocht. We gingen daarbij uit van in beide situaties een verwarmde zolder. Dat hoeft niet te betekenen dat er ook echt een radiator op de zolder zit. Het kan ook inhouden dat de warmte vanuit je huis omhoog stijgt naar je zolder en dat die voor de verwarming van je zolder zorgt. We keken naar de twee meest voorkomende dak-soorten in ons land. We keken naar een hellend dak en een plat dak. We gingen daarbij uit van de meest voorkomende afmeting van een dergelijk dak. Op die manier heb jij goed vergelijkingsmateriaal.

Welk type dak ga je isoleren Hoeveel vierkante meter laat je isoleren Hoe hoog zijn de kosten per vierkante meter
Een verwarmde zolder met een hellend dak Gemiddeld 77 vierkante meter Tussen 55 en 68 euro per vierkante meter
Een verwarmde zolder met een plat dak Gemiddeld 50 vierkante meter Tussen 50 en 80 euro per vierkante meter

 

  • Als je de zolder klaar wil hebben voor gebruik. Wil je jouw zolder gelijk als woonruimte in gebruik gaan nemen; kies dan voor een isolatiemateriaal wat een mooi afgewerkte kant heeft of kies voor gipsplaat over het isolatiemateriaal heen.
  • Als je de zolder alleen hebt geïsoleerd voor de lagere stookkosten. Wilde jij alleen je stookkosten verlagen, dan hoef je niet je hele dak netjes af te werken. Dat kan altijd in een later stadium nog.

Hoe is de kostprijs van zolderisolatie opgebouwd

Het kostenplaatje van zolderisolatie is opgebouwd aan de hand van een aantal keuzes die jij maakt als je jouw zolder gaat isoleren. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Welk isolatiemateriaal kies je. Je hebt een enorme diversiteit aan soorten isolatiemateriaal en de keuze is geheel aan jou. Je kan kiezen voor isolatiemateriaal op rollen zoals glaswol en steenwol. Deze materialen zijn redelijk goedkoop in de aanschaf en ze hebben een goede isolatiewaarde. Denk er echter wel aan dat het verwerken van glaswol een smerig klusje is. De glasvezels die vrijkomen bij het zagen van de glaswol komen in de lucht en in je kleren te zitten. Je zal veiligheidskleding moeten dragen.
  • Kies je voor isolatieplaten. Als je voor isolatieplaten kiest heb je een redelijk gemakkelijk te verwerken isolatie gekozen. Platen zijn echter iets lastiger te verwerken. Je moet ze nog op maat zagen en bij het bevestigen tussen de steunbalken van je dak moet je er goed op letten dat er geen kou langs kan ontsnappen.

Praktische bespaartips

  • Plaats zolderisolatie voor het winter wordt. Als je wacht tot het winter wordt heb je al een deel voor de vogeltjes gestookt. Wees de winter voor en begin gelijk met besparen zodra de winterkou het land binnen komt.
  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

Offertes opvragen is de handigste methode om te besparen op je zolder isolatie. Met één muisklik op onderstaande button vraag je vrijblijvend meerdere offertes op waar jij je voordeel mee kan doen. Dat voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.