De winterperiode is weer aangebroken. Buiten vriest het dat het kraakt. Je doet dan ook binnenshuis gezellig de kachel aan om het binnen warm te krijgen. Je zou verwachten dat je huis binnen de kortste keren behaaglijk warm is maar dat valt behoorlijk tegen. De warmte die jij opwekt met je cv-ketel lijkt wel te verdwijnen door de muren en het dak heen. Het is dan ook tijd om eens goed te kijken of jouw huis wel voldoende geïsoleerd is. Als jij in een woning met een schuindak woont is het goed om de volgende tips te lezen.

Hoeveel kost schuindak isolatie

Veel huizen in ons land zijn gebouwd in de traditionele stijl met een schuin dak. Een schuin dak is zo gebouwd dat de warmte normaliter in je huis zou blijven en terug zou moeten circuleren naar de beneden verdieping toe. In de praktijk werkt dit heel anders

uit. Een schuin dak wat niet geïsoleerd is verliest de warmte door de dakbedekking heen. Je blijft dus warmte opwekken met je cv-installatie wat je stookkosten nodeloos opdrijft.

De reden waarom veel mensen hun woning niet isoleren is de hoeveelheid rommel die ontstaat bij isoleren. Daarnaast komt er veel stof en vuil in de lucht binnenshuis doordat isolatiematten op maat moeten worden gesneden of gezaagd. Het is dan ook aan te raden om een isolatie bedrijf in te huren voor deze werkzaamheden. Zij zullen een goed isolatie advies kunnen afgeven voor jouw woning en deze werkzaamheden met zo min mogelijk ongemak voor jou kunnen uitvoeren. Er zijn twee vormen van dakisolatie die mogelijk zijn bij een schuindak. De eerste mogelijkheid is de ‘koud dak methode’. Hierbij wordt je dak van binnenuit geïsoleerd. Dit is de meest gebruikte methode. Deze methode is namelijk het goedkoopste en zal dus ook zo snel mogelijk voor rendement zorgen. De voordelen zijn legio. De kosten zijn aantrekkelijk laag en de isolatieklus is niet zo heel bewerkelijk. De nadelen zijn er echter ook. Je zal altijd een stuk van je dakruimte kwijt raken van 10 centimeter tegen je hele schuindak aan. Je zal je dak ook opnieuw aan de binnenkant moeten afwerken met gipsplaat.
De andere methode is de ‘warm dak methode’. Hierbij wordt je schuindak aan de buitenkant geïsoleerd. De dakbedekking zal hiervoor moeten verwijderd voordat de isolatielaag kan worden aangebracht. Bij een schuindak wat voorzien is van dakpannen wordt deze methode uitgevoerd door EPS korrels onder de dakpannen te spuiten.

Jij wil natuurlijk weten hoeveel je in beide situaties kwijt zal zijn aan je schuindak isolatie. We hebben de twee methodes opgezocht samen met het voordeel wat jij hebt doordat je minder hoeft te stoken.

Welke isolatiemethode wordt er uitgevoerd Wat is de investering die je moet doen Hoeveel m3 gas bespaar je door deze maatregel per jaar Wat is de waarde van deze hoeveelheid gas per jaar Wat is de terugverdientijd
Schuindak insolatie binnenzijde 2000 euro 600 m3 400 euro 5 jaar
Schuindak isolatie buitenzijde 4000 euro 1000 m3 600 euro 7 jaar

 

  • Als je een snelle terugverdientijd wil. Wil jij zo min mogelijk investeren en dit bedrag zo snel mogelijk terugverdienen (je rendement), dan kies je voor dakisolatie aan de binnenzijde.
  • Als je liever een hoger bedrag bespaart op jaarbasis. Wil jij liever meer besparen en heb je daar wel een hogere investering voor over, dan kies je voor schuindak isolatie aan de buitenzijde.

Hoe is het prijskaartje van schuindak isolatie opgebouwd

Het prijskaartje van schuindak isolatie is opgebouwd door een aantal keuzes die jij maakt als je een dak gaat isoleren. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: als je toch je dakbedekking ging vervangen. Moet je jouw dakbedekking gaan vervangen omdat deze begint te lekken of zwakke plekken begint te vertonen? In dat geval zal je hele dakbedekking moeten worden weggehaald. Je kan dan gelijk kiezen voor schuindak isolatie met de ‘warm dak methode’. Je dakbedekking wordt helemaal weggehaald waarna er eerst een isolatielaag wordt aangebracht. Daarna wordt de nieuwe dakbedekking geplaatst. Je slaat op die manier twee vliegen in één klap.
  • Keuze 2: Als je meerdere isolatiemaatregelen tegelijk laat uitvoeren. Wil jij meerdere isolatiemaatregelen tegelijk laten uitvoeren, dan heb je recht op een extra subsidiepotje van de overheid. Je investeert meer, maar jouw gasverbruik zal drastisch afnemen.
  • Keuze 3: als je kiest om je zolder bewoonbaar te maken. Je zou ook nog kunnen kiezen om je zolder bewoonbaar te maken. In dat geval laat je bijvoorbeeld samen met de isolatie werkzaamheden een dakkapel bouwen. Er was al een verbouwing op je zolder aan de gang, dan kan dit deel er ook nog wel bij. Je hebt gelijk een goed geïsoleerde verdieping aan je huis toegevoegd.

Praktische bespaartips

  • Vraag offertes op.

Offertes opvragen

De snelste manier van besparen op je schuindak isolatie is door het opvragen van offertes. Met één muisklik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Je winst kan oplopen tot wel 40 procent.